Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2012 12:27 - Уроци за живота
Автор: far Категория: Други   
Прочетен: 1404 Коментари: 0 Гласове:
5



  Не не нужно да пътувате хиляди километри и да изхарчите цяло състояние, за да откриете някой, който би могъл да Ви научи за нещата от живота.
Всъщност просто трябва да се огледате наоколо и съм почти сигурен, че веднага ще откриете едни от най-добрите учители, които съществуват.


Сигурно се питате кои са те, нали?

Това са децата!

Те идват на света с позитивната нагласа, че могат да направят всичко. От тази тяхна нагласа, ние възрастните можем да научим много.
Днес ще Ви представя 6 урока, за живота, които можем да научим от децата.


Изживявайте момента

Никога не спирам да се удивявам, как децата могат да преминават от едно състояние в друго: в единия момент са разстроени от нещо, а в другия се смеят и са щастливи, сякаш нищо не е станало преди малко. В основата на тези моментални промени в настроението е умението да се наслаждават на момента. Децата не прекарват много време в мислене за миналото или в тревоги за бъдещето. Живеят живота, както се получи.

От друга страна, ние възрастните често носим емоционален багаж от предишните ни преживявания, също както и страховете си за бъдещето. Малко е чудно, че успяваме да се насладим на момента, просто защото е. Затова урок номер 1 е:

Спрете да анализирате миналото и да се тревожите за бъдещето. Изберете да живеете в настоящето и се наслаждавайте на момента.

Дайте си време да се научите

Докато учех в университета, също така преподавах и уроци по кларинет и саксофон. Учениците ми бяха на всякаква възраст. Една от основните разлики между младите ми ученици и по-възрастните беше, че децата си даваха време, за да се научат.

Когато допуснат грешка, те просто се усмихват и продължават. По-възрастните от друга страна, често се разтревожват и разочароват от грешките си, самообвиняват се, че не са перфектни.

Децата разбират, че отнема време, за да станеш добър в нещо и усещат интуитивно, че да допускаш грешки е част от процеса на обучение.

Когато усвоявате ново умение или придобивате нова способност, дайте си време, за да се научите. Опитайте да не се тревожите или разочаровате, когато правите грешки. Вместо това, вижте забавната страна на ситуацията и просто се насладете на процеса.

Вярвайте, че всичко е възможно 

Това е областта, в която децата са ненадминати. Особено в сравнение с възрастните. Децата истински вярват, че всичко е възможно и без страх се впускат в нови приключения, доста често опасни. След това, когато погледнат назад през очите на порасналия човек, се чудят как изобщо са посмели да направят подобни неща.

Вярвайте в мечтите си с детската вяра.

Смейте се на висок глас 

Едно от нещата, на които децата най-много се наслаждават е да се смеят. Някои от най-щастливите ми спомени са да се смея до сълзи с моите приятели след някоя глупава случка или коментар.

Поради някаква причина, след като пораснем, сякаш потискаме чувството си за забавление, заменяме го с нещо, наречено „зрялост“.

Използвайте всяка възможност да се посмеете на висок глас.

Не се страхувайте да обичате

Много по-типично е за децата да кажат „Обичам те!“, отколкото за възрастните. Те не мислят за това, нито анализират дългосрочните последствия от това изявление. Когато почувстват любов към някой, просто му казват.

Когато обичате някой, просто му кажете.

Прощавайте бързо и напълно 

Децата рядко се обременяват със злоба за дълго. Те могат да се ядосат или разстроят, но когато те простят на някой, те го правят много бързо и окончателно. Възрастните от друга страна са по-скоро способни да трупат злоба много години и дори и да простят на някой, то е по-скоро нещо като: „Аз ти прощавам, но няма да забравя!“

Ако сте обременени със злоба – освободете се от нея и продължете напред. Злобата става все по-голяма с течение на времето.

Тези и много други уроци можем да научим от нашите деца, единствено с просто наблюдение. Светът определено би бил по-добър, ако прилагахме повече от техните разбирания за това, как трябва да се живее живота!

http://www.positivespirit.net/2011/11/uroci-za-jivota-ot-decata/#more-2921

image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: far
Категория: Други
Прочетен: 41328
Постинги: 16
Коментари: 33
Гласове: 286